dominik_herendic jeol_nish
Következő mérkőzés
2020/03/10 17:00
Nagykőrösi Sólymok KE
VS
Salgótarjáni KSE

Búfelejtő bravúr Budafokon

2020. március 10. kedd Írta: admin

Feldobás után

A kéthetes bajnoki szünetet követően a tabella utolsó helyén szerénykedő, legutóbbi tíz mérkőzését kivétel nélkül elbukó Nagykőrös otthonába látogattak az előző találkozójukhoz képest Sömenek Martinnal kiegészülő tarjániak, akik a papírforma alapján a szombat koraesti összecsapás egyértelmű esélyeseinek számítottak. Biztosra mindazonáltal mégsem mehettek a piros-feketék, lévén gyenge formájuk dacára a Sólymok saját „fészkükben” a mezőny legjobbjait is rendre megcsipkedték. Hogy mást ne mondjunk az éllovas Nyíregyháza például hosszabbításba bonyolódott, de az ugyancsak a bajnoki címre aspiráló MAFC és a friss Hepp Kupa győztes Budafok is csak kínkeserves küzdelemben, két-két pontos különbségű sikerrel fektette két vállra az őszi odavágón a mieinknek is sok gondot okozó Lakosa-alakulatot.

Herendic a labdával

Amely ráadásul ezúttal egy titkos fegyverét is előrántotta, a kondiján azért láthatóan komoly nyomokat hagyó, másfél éves kihagyás után ugyanis a 220 centis középjátékos, Dobos László éppen ezen az összecsapáson tért vissza a hazai csapatba. Az érezhetően alaposan felspannolt vendéglátók mindenesetre eleinte jegenyetermetű centerük nélkül is meglehetősen jól elboldogultak, a kezdeti gólváltások után ugyanis, Lakosa Ákos és Fehér találataival, hamar négy-ötegységnyi előnyhöz jutottak. Riválisukkal ellentétben a tarjániak ekkortájt igencsak lagymatag tempóban, ritmustalanul kosarazgattak, Dobos beállásával ráadásul a palánk környékéről is teljesen kiszorultak. Mivel pedig középtávoli és távoli dobásaik rendre kimaradtak, a kisszünethez közeledve már több mint tízpontos lemaradásban voltak (23–12). Ekkor azonban alaposan megemberelték magukat, s Piukovics, valamint a dudaszó pillanatában saját térfele közepéről betaláló Sömenek tripláira, valamint Berkics négy pontjára alapozott 12–2-es negyedzáró-negyednyitó rohamukkal egykettőre ledolgozták hátrányukat. Csakhogy 29–28 után vendégoldalon megint egy nagyobbacska hullámvölgy következett, amit kihasználva a Dobos magasságát továbbra is remekül kamatoztató, s a javukra sorozatosan megítélt büntetőket is jó százalékkal értékesítő nagykőrösiek ismét megerősítették vezetésüket.

Jött a sérülés

A mieink meglehetősen vérszegény első félidei produkciója – melyre a koronát az utolsó másodpercekben Nshimba tette fel, egy látványosan elbénázott zsákolási kísérlettel – végül 42–35-ös hazai részsikert eredményezett, ám a fordulás után úgy tűnt a szakvezetésnek a nagyszünetben sikerült felszítania a tarjáni legénységben az első húsz percben csak pislákoló tüzet. Bár egy súlyosnak tűnő térdsérülés miatt egyik fontos játékosát, Berkics Bencét hamar elveszítette, az SKSE feszesebbé váló védekezésének és a gárda produkcióját alapvetően meghatározó Herendic-Sömenek páros feljavulásának köszönhetően a harmadik felvonás első felében riválisát fokozatosan megközelítette, majd a játékrész hajrájában, hosszú idő után, szépen meg is előzte. Sömenek két mutatós triplája nyomán, kevéssel az utolsó rövid pihenő előtt, már 57–53-ra is vezetett Szabó Zoltán együttese, ám ekkor, némileg váratlanul, ismét kátyúba futott a gárda szekere. A magukra találó nagykőrösiek a lendületesen játszó Lakosa Ákos és a védői számára elérhetetlen magasságban belöbbölt labdákat rendre a gyűrűbe pottyantó Dobos vezérletével a kisszünetet egy 10–3-as futással foglalták keretbe, s bár Piukovics révén még egyszer utolérték vendéglátójukat, 63–63 után a meccsdöntő „tényezőnek” bizonyuló Dobos sokadik centergólja, valamint Fehér gyors egymásutánban bevarázsolt két triplája a mieink sorsát immár végképp megpecsételte.

A 73–66-ról induló végjátékban ugyanis a tarjáni játékosok nagy igyekezete már jobbára idegeskedésbe, kapkodásba csapatott át, s érthetetlen labdaeladásaik, illetve sorozatosan elhibázott büntetőik és távoli dobásaik miatt esélyük sem volt rá, hogy befogják a győzelemre kétségtelenül jobban rászolgáló hazai gárdát. Nagy kár érte, annál is inkább, mivel az alapszakasz utolsó öt fordulójában ettől a nagykőrösi alakulattól sokkalta magasabbra taksált ellenfelek sora (a gyengélkedő, ám komoly potenciállal rendelkező BKG, majd a három dobogós együttes, a Budafok, a MAFC és a Nyíregyháza, illetve az ugyancsak a négy közé igyekvő Baja) vár a mieinkre…